Vodič za početnike – koju repliku odabrati ?

Airsoft tržište danas je(srećom) vrlo bogato ponudom, te gotovo svako zamislivo oružje postoji u airsoft izvedbi. U pravilu, egzotičnije puške su skuplje od „običnih“ oružja(zbog nešto manje potražnje za njima).
Skuplje NE znači i bolje!

No tu je više manje riječ o eksterijeru, unutrašnjost pušaka je druga priča i tu ću se malo zadržati.

Unutrašnjost pušaka nazivamo „gearbox“. Gearbox je metalni kostur u kojem se nalaze zupčanici, opruga i ostalo.
Postoji više vrsta gearboxova, te nisu svi kompatibilni.
Logično je da recimo m4 i m14 imaju različitu unutrašnjost, jel se prvenstveno razlikuju po izgledu, te bi bilo nemoguće ukomponirati jedan dizajn u drugi.
E sad ide rečenica koju dobro zapamtite:
UNUTRAŠNJOST PUŠKE ODREĐUJE NJENU FUNKCIONALNOST, A NE VANJSKI IZGLED.

Tu se misli na performanse, praktičnost oružja je druga priča u koju nebi ulazio u ovoj fazi, o tome kasnije.
Unutrašnjost pušaka je zamišljena tako da ima „zero user intervention“, tako da se netrebate zamarati sa otvaranjem/podmazivanjem/čačkanjem po unutrašnjosti.(koje treba prepustiti stručnim osobama! Iako je riječ o metalnim djelovima stvorenim da izdrže svašata, nesposobnog korisnika ne podnose jako dobro. Ovo nije uvreda, svi smo mi napravili neku štetu na svojim puškama pa govorimo(bar ja) iz iskustva.)
Opruga nam određuje brzinu kojom će se ispucavati BB. Prosječna brzina je 320 fps-a(feets per second, odnosno cca. 90 m/s).
Tako dobijemo da airsoft mp5 i m16(koji u stvarnom životu imaju različito streljivo) imaju gotovo jednake performanse.
M16 ima dužu cijev od mp5, te će tako biti nešto precizniji na veći domet(bolje grupiranje), no te razlike nisu toliko velike kao kod pravih pušaka.

Hajd’mo sad na vanjski dizajn. Neću se puno mješati u ukuse, jel svatko ima neku preferenciju. Ja ću se više zadržati na funkcionalnosti.
Moramo znati da u svaku pušku moramo staviti i bateriju. U neke puške baterija ide u prednji rukohvat(mp5 sa izvlačivim kundakom, g36, m4…). Taj način dopušta da kundaci budu preklopni/izvlačivi te tako povećava praktičnost oružja. Mana je što je prostor za baterije manji, te tako možemo staviti manje baterije nego recimo u kundak(m16, ak47…) gdje je daleko više prostora.

Evo još jedan dobar savjet koji zapamtite:
PRIJE KUPNJE ISPROBATI VIŠE VRSTA ORUŽJA!
Puno je ljudi kupilo neku pušku koja im se činila odlična no nakon kratkog korištenja su ju odlučili prodati.
Dakle, pamet u glavu!

Preuzeto: hass.hr/forum – by Morb