Vodič za početnike – što je airsoft?

Airsoft? Što je to?
Airsoft svoje korijene vuče iz Japana gdje se razvio kao zabavna timska igra. Svoj procvat je doživio u SAD-u gdje je, uz paintball, postao vrlo popularna timska igra zbog svoje realističnosti, sigurnosti i pristupačnosti.
Airsoft “oružja” su vjerne replike realnih oružja, jednaka su po dimenzijama, detaljima i skoro iste težine. Bit samog mehanizma airsoft opreme je da malom količinom zraka izbacuje plastičnu kuglicu (BB – mnogo manje opasna od uobičajenih zračnih pušaka).
Danas proizvođači airsoft opreme nude replike gotovo svih poznatih pušaka i pištolja (a mogu se naci i poznatije verzije SF opreme iz filmova). Replike se mogu nadograditi dodatnom opremom kao što su optike, ciljnici, laseri, lampe….
Većina airsoft pušaka ima mogućnost rafalnog pucanja, sa brzinom ispaljivanja od 600-1200 kuglica u minuti(to je 20-ak po sekundi!!)
Airsoft je kao aktivnost najprepoznatljiviji upravo zbog realizma svojih replika. To je razlog zbog kojeg ga koriste vojske i policije mnogih zemalja svijeta pri svojim treninzima i usavršavanjima, a običnim igračima pruža djelić toga svijeta.
Za zaštitu pri igranju nužne su zaštitne naočale ili maska preko cijeloga lica.
Sve igre i scenariji koji se koriste paintball-u pogodni su i za airsoft. Vlada mišljenje da se airsoft igra isključivo na šumskim terenima, ali pogodni su svi tereni, od otvorenog mil-sima do bliske borbe po građevinama.
Važno je reći i da sve više vojski(Talijanska, Francuska, Švicarska…)  i policija diljem svijeta prepoznaju airsoft kao odlično sredstvo obuke svojih članova. Takodjer i neke organizacije za obuku(poput SPECWOG-a, koji NISU airsoft tim! ) koriste airsoft oružje za trening.

Kako do oružja i opreme?

Više informacija o samoj opremi možete naći i na našem FORUMU gdje će vam uvjek netko od iskusnijih igrača moći odgovoriti na bilo kakvo pitanje.
Da li je ovo isto kao i paintball?
Sve ovisi o shvaćanju igrača. U airsoftu se ne koriste kuglice sa bojom(kasnije u F.A.Q.-u o kuglicama). Prvenstvena namjena airsofta je da pruži realnije iskustvo(iskustvo bliže stvarnom sukobu). Zbog toga su vrste terena drugačije, kao i oprema i oružje. Reći da su paintball i airsoft isti bi bilo kao i uspoređivati košarku i nogomet. Iako se oba igraju sa loptom, razlike itekako postoje i o individualcu ovisi hoće li se baviti jednim ili drugim
P.S.-nije nam nikakva namjera vrijeđati paintball igrače!!! Dosta igrača airsofta se bavi i paintballom! Jednostavno želimo reći da su to dvije različite aktivnosti.

Što mi treba za početi?
Puška(ili pištolj), baterija, punjač za bateriju, streljivo i ZAŠTITNE NAOČALE!

Moram li odmah kupiti svu tu opremu?
Naravno da ne, oprema se može i iznajmiti. Tako možete isprobati više oružja prije kupnje. Ukoliko želite, možete čak i sami organizirati svoj susret!
Za svaki organizirani susret mogu se iznajmiti puške i oprema.
Moram li koristiti istu opremu kao i svi ostali?
Ne, mi ne propisujemo opremu, svatko bi trebao nositi ono u čemu se osjeća ugodno. S obzirom na terene i uvjete borbe, apsolutno preporučamo vojnu opremu koja je dokazano najbolja. Neki timovi mogu interno imati standardiziranu opremu.

Kako često se održavaju susreti?
Ovisi o vremenu i dostupnosti igrača. Nekakav prosjek je 2 puta mjesečno za manje susrete(10-ak igrača) dok se veći održavaju u prosjeku svaka 3 mjeseca.

Postoje li airsoft natjecanja/liga?
Ne! Airsoft nije šport i ne tretira se tako. Airsoft je aktivnost u kojoj nije bitno biti jači-veći-brži. Sve što radimo radimo samo zbog sebe i svog usavršavanja i zabave.

Kakvi su tereni najpovoljniji?
Svaki teren je pogodan za airsoft. Preferiraju se veći tereni( 2×2 km pa na više). Konfiguracija terena nije bitna. Teoretski se mogu koristiti i tereni ta speedball(tzv “luftići“) no oni smanjuju realnost koji je airsoftu i primarna osobina.

Igra li se airsoft i po kiši?
Da, ukoliko je scenarij takav, igra se po svakakvom vremenu.

Kakvi su tipovi borbe?
Postoje dvije osnovne podjele po vrsti borbe: “Mil-sim”(Military Simulation) naglasak stavlja na realnost borbe. Često sa više igrača na većim terenima. Ovdje dolazi do izražaja uvježbanost ekipe i individualaca. To je vjerojatno najbliže realnoj borbi što je moguće doći bez žrtvovanja sigurnosti.

Suprotnost ovom tipu igranja je “arkadni stil”, koji naglasak stavlja na samom pucanju. Većinom je za manje igrača i na malim terenima.

Ovo su osnovne podjele, postoje varijacije na temu koje ovdje nema smisla nabrojavati. Organizator svakog susreta određuje te sitnice prema potrebi.

Kakva su pravila?
Pravila airsofta ovise o organizatoru… Najčešće korištena pravila možete naći na forumu. Neka pravila su svima zajednička, no sam organizator susreta određuje sekundarna pravila. Najbitnije pravilo je da kada ste pogođeni da jasno i glasno viknete „pogođen!“ i sa podignutom rukom te puškom na ramenu otiđete do označenog mijesta(ili čekate medic-a, ovisi o tipu borbe). Naočale su također pravilo koje je uvijek isto, NAOČALE OSTAJU NA OČIMA DOK SVI NISU NA BROJU I SVIMA JE JASNO DA JE SUSRET ZAVRŠEN!!!. Varijacija na ostala pravila je bezbroj i nema ih smisla sada brojati jer ovise o organizatorima susreta.

Da li je airsoft opasan?
U rukama neozbiljnih ljudi, može biti. Većina ozlijeda što su se dogodile(sve lakše ozlijede!) su većinom bili rezultati padova i slično. Sam BB nema dovoljno snage da ozlijedi(osim naravno u nezaštićeno oko, ili u usta i uho iz iz neposredne blizine). Dovoljno je reći da su energije koje metak razvija u prosjeku 1J. Neki su zvali airsoft “pain-ball” što je krivo, jer svatko tko je ikada dobio sa paintball kuglom u glavu zna o čem pričam. U airsoftu je taj efekt boli dosta bitan, jer je jedini način da protivniku date do znanja da je pogođen. Najveća opasnost u airsoftu(kao uostalom i u bilo čemu što ima veze sa oružjem bilo kakve vrste) je neodgovornost. AIRSOFT ORUŽJE SE MORA TRETIRATI KAO DA JE PRAVO!!!

Postoji li sudac u airsoftu?
Ukoliko organizator tako odredi, mogu postojati i moderatori, no može se i učinkovito održavati susret i bez njih.

Kakvo streljivo se koristi?
6mm BB(ball bearing) U KOJIMA NEMA BOJE! Mnogi prigovaraju da je to problem airsofta upravo u nemogućnosti dokazivanja pogotka. Reći ću samo jednom riječju: POŠTENJE! Ono je osnova airsofta, jer se igra samo na poštenje. Želio bih dodati samo da i u mojim danima igranja paintballa sam imao barem 20% nepriznatih pogodaka, što zbog boje koja je ostavila pre-slab trag, što zbog kuglica koje nisu prsnule ili ćak da bi ljudi obrisali boju sa odjeće. I tamo je, kao i ovdje, osnova poštenje. Osnovna podjela kuglica je po masi. Tako imamo 0,20g, 0,23g, 0,29g itd. Jednostavno, što više grama, manji domet ali pravocrtnije kretanje. Postoje još i bio-razgradive kuglice. Kuglice preko 0,28g su prvenstveno za snajpere te puške koje su upgrade-ane.

Kako zapravo radi airsoft puška?
Mnogi pitaju jeli to zapravo zračna puška, a odgovor je da i ne. Dakle, baterija daje napon elektro-motoru koji nategne oprugu koja onda izbaci kuglicu zrakom. Sve električne replike imaju mogučnost automatskog pucanja i to vrlo impresivnog(preko 10 kuglica u sekundi!). Postoje još i replike snajpera na kojima se opruga ručno napinje(realnim natezanjem zatvarača).

Koliko mi traje baterija i jeli dopunjiva?
Da, sve baterije su dopunjive. Trajanje ovisi o veličini baterije i vremenskim uvjetima. Faktor koji najbitinije utječe na trajnost baterije je kapacitet koji se izražava u mili amper-satima (mAh). Uzet ću za primjer recimo najslabiju dostupnu bateriju od 600 mAh malu bateriju. S njom možete ispucati u prosjeku oko 500 kuglica prije nego ju morate ponovno puniti. Prosjek baterija je oko 1700 mAh što je dovoljno za oko 2000 ispucanih kuglica pri sobnoj temperaturi(oko 1300 po zimi). Iskustvo je pokazalo da je gotovo nemoguće u nekom susretu ispucati 2000 kuglica u borbi. Voltaže baterije ( 7,2  8,4  9,6  12V…) povećavaju brzinu ispucavanja, ali se ne preporučuju za „stock“ puške(dakle one koje nisu upgrade-ane). Baterije od 8,4V su za sve puške iz kutije više nego dovoljne(štoviše, proizvođači većine pušaka ih preporučuju).
Što je taj „HOP-UP“ koji svi spominju?
Hopup je mala gumica i mehanizam oko nje koji drastično povećava domet airsoft oružja. Njegova je svrha da doda malu rotaciju metku prema gore i tako zrno leti puno, puno dalje. Uz to, gumica zatvara i prostor oko kuglice, tako da manje zraka prođe oko kuglice kod opaljivanja. To dodaje i nešto na snagu. Hop-up se može korigirati ovisi o težini zrna.

Koliki je domet airsoft puške?
Naravno, ovisi o bezbroj faktora(sama puška i njena brzina, streljivo, vjetar, dužina cijevi…), no ja ću pokušati opisati pucanje u „savršenim uvjetima“, dakle streljana i meta ljudske veličine. Naravno, uz to ide i da je puška ispravna sa dobro podešenim hop-up-om. Recimo da možete pogađati čovjeka u prsa sa 30-ak metara, dok bi krajnji domet bio oko 50-60m. Snajperske puške imaju nešto veći domet(jednostavniji mehanizam znači veću snagu, a većinom imaju dužu cijev).

Kakvi su airsoft pištolji?
Gotovo savršene replike pravih. Dijele sa na GBB-ove(Gas Blow Back) i EAP(electric airsoft pistol). GBB-ovi osim izgleda, kopiraju i sve radnje potrebne za pucanje. Znači kada stavite šaržer, morate povući zatvarač. Kod pucanja zatvarač se realno pomiče unazad, a kada se isprazni šaržer, zatvarač ostane u zadnjem položaju. U šaržer na GBB-ovima ide plin koji je i pogon za izbacivanje. EAP koristi baterije i nema trzaj kod pucanja.

Neki od učestalih pojmova:
BB – plastične kuglice koje ispaljuju airsoft replike, promjera su 6mm.
AEG – Automatic Electric Gun je najraširenija airsoft replika u kojoj baterija pokreće električni motor koji izbacuje kuglice.
SPRINGER – Airsoft replike koje za izbacivanje kuglica koriste oprugu koja se nateže ručno za svaku kuglicu.
GBB – Gas Blow Back je oznaka za plinske replike koje za pogon koriste plin. Najrašireniji su pištolji kod kojih gornji zatvarač radi pokret kao u pravoga i time daje trzaj.
NBB- Non Blow Back, plinske replike kao i GBB ali im zatvarač ne radi pokret nego je fiksan.
MIL-SIM – tip igranja koji preferira “realnost”. Često ga odlikuje veći broj igrača i veći tereni.
ARKADNI STIL – suprotno MIL-SIM-u, arkadni stil preferira manje borbe, često sa manje igrača na manjem terenu.

Preuzeto: hass.hr/forum – by Morb