ForceCore FC-102

Airsoft replika ForceCore FC-102

Uvod

Jeste li se ikad pitali kako bi izgledala kombinacija replika P90 i M4? Imamo odgovor na vaše pitanje u obliku replike ForceCore FC-102!

Pakiranje i sadržaj

Otvaranjem jednostavne kartonske kutije s logotipom tvrtke, nalazimo repliku sa svojim sadržajem, umotan u čvrst, ali fleksibilan pjenasti omot. Gledajući sadržaj pakiranja pronaći ćete sljedeće stavke:

  • 6V NiMh bateriju od 1200 mAh, s uobičajenim Tamya priključakom. Uz bateriju dolazi i standardni ​​zidni punjač.
  • također, u paketu je vrlo netipičan low-cap magazin koji možemo pronaći samo sa FN P90 replikama
  • i zadnje, ali ne manje važno, FC-102 replika!

Vanjski izgled

Uzimajući repliku u vaše ruke, odmah ćete primijetiti da je robusne i čvrste kvaliteta izrade. Crna anodizirana boja čini se izdržljiva i ima lijep mat završetak. Oba, gornji i donji reciver izrađeni od izdržljive cink-aluminijske legure, isto kao i gornji, bočni te donji railovi. Isto tako od legure su napravljeni i vanjska cijev s flash hiderom, selektor paljbe, okidač, gumb za skidanje magazina i stražnja cijev kundaka. Od polimera je samo napravljen kundak u koji se sprema nunchuk baterija te je osjećaj pod rukom vrlo solidan. Gledajući recivere primijetiti ćemo laserski gravirane oznake koje replici daju vrlo karakterističan izgled. Ručka za repetiranje, koristi se u većini M4 replike kao otvarač za vratašca do hop-up komore, no u ovom slučaju se koristi za oslobađanje spremnika s vrha replike, pa je potrebno neko vrijeme na navikavanje. Prekidač je također od čvrste konstrukcije i ima pristojan klik kada se stavlja iz poluautomatskog u automatski položaj pucanja. Na desnoj strani nalazi se polugica za repetiranje koja nema nikakvu svrhu na ovoj replici te gumb za otpuštanje spremnika, također izrađen od metala.

fc1

Specifikacije

Kada je riječ o specifikacijama ove replike, brojevi su tu da govore sami za sebe. Replika je težine 3085 g i to zbog kompletne metalne konstrukcije, a replika se može rastegnuti između 820 i 915 mm, ovisno o položaju kundaka. Dobiveni plastični magazin je low-cap u koji može stati samo 50bb-a, ali uz lažne metke koji se vide kroz polu-prozirni spremnik daju lijep dojam realnosti. Unutarnji dijelovi

Kada je riječ o unutarnjim dijelovima, replika koristi standardni ​V2 gearbox tipičan za većinu M4 replika. Gearbox ima 8mm kuglične ležajeve i čvrste čelične zupčanike koji osiguravaju trajnost unutrašnjosti. Prilagodba hop-upa je potpuno drugačija nego na običnoj M4-ci. Morate ukloniti plastični sprenik u potpunosti kako bi bili u mogućnosti pristupiti kotačiću za podešavanje. Sama hop-up komora je napravljena od plastike, a kotačić je dovoljno velik za jednostavano podešavanje. Unutarnja cijev je 360 ​​mm, a izrađena je od mesinga.

Performanse i rad

Kada je u pitanju snaga, ForceCore navodi da replika ima izlaznu snagu od 380 FPS, no zbog nedostatka kronograf u vrijeme snimanja nismo mogli potvrditi tu tvrdnju. Zvuk koji pruža je prilično glasan, spremnik dobro feeda, a sama replika ima pristojan doseg i preciznost do 50 metara. Replika, također postiže pristojnu brzinu paljbe pod uvjetom da se koristi 9,6 V baterija.

ar5

Presuda

ForceCore FC-102 je pristojana replika s dobrom izradom i čvrstim materijalima te prilično jedinstvenim dizajnom. Glasan zvuk i  pristojan raspon te preciznost pri izbacivanju BB-a je zanimljiva obzirom da je riječ o stock verziji replike. Replika ima skroman ROF obzirom da ju pogoni 9,6 V baterija. Međutim, svaka replika ima svoje nedostatke, tako da se ni ova ne razlikuje u tome. Jeftini plastični low-cap spremnik je zapravo jedan od većih problema na ovoj replici. Također, postoji i malo klimanje između gornjeg i donjeg recivera te kundaka i potrebno je vrijeme navikavanja na izmjenu neuobičajenog spremnika.

Sve u svemu, FC-102 je pristojna replika za početnike, ali vrlo lako ju mogu nadmašiti druge replike iz tog cjenovnog ranga. Međutim, kvalitetnija je od većine jeftinijih replika i trajat će mnogo dulje. To je replika sa solidnim performansama i jedinstvenim dizajnom koji će zasigurno privući pozornost na terenu. Dakle, za koga je ova replika? Po našem mišljenju najprikladnija je za svakoga tko želi jedinstveni izgled replike i one koje žele što manje problema uzrokovanih gearboxom i unutarnjim dijelovima. FC-102 je odlična M4 baza za sve buduće nadogradnje, tako da je vrlo lako od nje napraviti DMR repliku, što bi u svakom slučaju preporučili.

Fight! Die. Respawn!

Juraj Marković, predsjednik ASK Scorpions (HASS)

 

Pogledajte video recenziju na engleskom jeziku: