Cibalia Airsoft Expo – osvrt organizatora

Nakon što su se slegli dojmovi i nakon što smo uspješno sproveli projekat u našoj organizaciji Cibalia Airsoft Expo 2018 koji se održao od 14.-15.7.2018. godine, osvrnuli bi se kao organizator sa nekoliko riječi na sam događaj.

Usporedno sa odlascima na airsoft susrete u veljači 2018. godine rađa se ideja o organizaciji ovakvog događaja. Naša zamisao je bila organizirati nešto što će ujediniti razne airsoft aktivnosti pod jedan veliki događaj. Cibalia Airsoft Expo 2018 zapravo povezuje različite događaje koji se odvijaju istodobno, dajući airsofterima iz raznih dijelova Republike Hrvatske i regije izbor u kojoj će aktivnosti zajedno sa svojim airsoft timom ili samostalno sudjelovati.

Cibalia Airsoft Expo 2018 se odvijao u Vinkovcima i na nekoliko lokacija oko Vinkovaca. Događaj se sastojao od airsoft sajma koji se održao na prostoru pješačke zone u Vinkovcima, airsoft tribine u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, airsoft taktičkog streljaštva i jednodnevnog MILSIM (millitary simulation – vojna simulacija) susreta koji su se održali na prostoru Pikovog Stana i šume Sopot nedaleko od Vinkovaca.

Cibalia Airsoft Expo 2018 je dana 14.7.2018. godine u 10,00 sati svečano otvorio zamjenik župana gosp. Josip Dabro. Ovim putem bi se zahvalili gosp. Josip Dabroi i generalnom pokrovitelju Vukovarsko – srijemska županija – Službena stranica na ukazanom povjerenju, pomoći i podršci pri organizaciji ovog događaja. Naime, gosp. Josip Dabro kao vrhunski sportaš imao je razumijevanja za našu ideju i učinio sve u okviru svojih mogućnosti kako bismo ovaj projekat sproveli u djelo.

Na airsoft sajmu sudjelovali su mnogi izlagači airsoft opreme, odnosno od proizvođača tvrtka Galko i Spar-Tac i prodavača GearUp shop i Viper Tactical shop – Slovenia, ekipa iz SGS Trusted Gear Testers, airsoft udruge WW2 airsoft grupa Front, S.A.T Voćin, Airsoft Udruga Podravina, AU Koprivnica, ASU BOPE Osijek – Zadar i kao gosti djelatnici PU Vukovarsko-srijemske, Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci, Hrvatske gorske službe spašavanja i Ronilački klub Vukovar kojima se ovim putem zahvaljujemo na sudjelovanju. Napominjemo kako je posjećenost sajma bila izuzetna, te su dogovorene neke nove poslovne suradnje.

Poslije airsoft sajma održana je airsoft tribina gdje su bile ponuđene mnoge teme za raspravu i teme su bile usko vezane za airsoft. Svi sudionicu uključili su se u pojedinačno izlaganje svake pojedine teme nakon čega je provedena rasprava. Izrečena su viđenja kakva je budućnost airsofta u RH i regiji, koji su koraci u stvaranju airsofta kao sporta, ponuđene su nove ideje u rješavanju problema s kojima se kao airsofteri susrećemo, potrebu sa većom suradnjom među klubovima, učlanjenje u savez, promjenu nekih zakonskih okvira i uključivanje u turističke aktivnosti.
Na kraju dana od 16,00 sati održana je varijanta airsoft taktičkog streljaštva na Pikovom stanu. Za natjecanje se prijavilo 12 sudionika. Staza se sastojala od 6 meta koje su se nalazile iza raznih prepreka. Pobjednik je bio onaj koji je stazu prošao u najkraćem vremenu.

Jednodnevni MILSIM susret Guerra contra las drogas III održan je u nedjelju 15.7.2018. Na istom se okupilo oko 50-ak sudionika. Napominjemo kako je susret poprimio međunarodni karatker jer je velika većina sudionika bila iz Republike Bosne i Hercegovine na što smo izuzetno ponosni. Želimo se ovim putem zahvaliti svim gostima što su nas podržali svojim dolaskom. Ovo govori koliko nas ti ljudi poštuju i koje se prijateljstvo između nas razvilo. Zahvaljujemo se i tvrtki Hristo Trgovina koja je sudionicima osigurala kuglice za susret.

Također, želimo se zahvaliti Grad Vinkovci, Turistička zajednica grada Vinkovaca, Gradski muzej Vinkovci, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje i Hrvatski airsoft savez / Croatian airsoft federation na potpori u organizaciji. Nadalje željeli bi se zahvaliti našim sponzorima Elemont Neon, Manufaktura bar, Caffe bar “Dubljani”, Zrakoplovnom klubu Vrabac, Duplo d.o.o., Istraživač Benz d.o.o., Hobi Centar Vinkovci, Sokol d.o.o. i Naš dom d.o.o.

Airsoft udruga Krpelji Vinkovci kao organizator je zadovljna sa postignutim jer smo ovim događajem uspjeli ostvariti svoje želje i ciljeve. Napominjemo kako će ovo postati tradicija i možemo slobodno najaviti 2. Cibalia Airsoft Expo u najstarijem gradu u Europi, našim Vinkovcima!